-
Wina portugalskie
Początki Barros, Almeida & Ca. - Vinhos, S.A. są związane z rokiem 1913, gdy Manuel de Almeida stworzył firmę zajmującą się eksportem wina porto. Sukces marce zapewnił szwagier Manuela, który dzięki swojej energii i uporowi sprawił, że Barros Almeida & Ca stała się firmą znaną i cenioną za doskonałą jakość swoich win.Porto Barros powstaje w jednej z najstarszych posiadłości w Douro - Quinta do Enxodreiro, a strefa produkcji obejmuje również Quinta de S. Luiz w pobliżu Adorigo. W roku 1999 firma zmodernizowała Quinta de S. Luiz, wprowadzając technologie produkcji na miarę XXI wieku. Firma posiada własne piwnice w Villa Nova de Gaia, gdzie zgodnie z tradycją porto dojrzewa, osiągając doskonałą jakość. Barros, Almeida & Ca. - Vinhos, S.A dzięki posiadaniu “quintas” oraz własnych piwnic sprawuje kontrolę nad całym procesem powstawania porto – poczynając od doboru odpowiednich szczepów, poprzez właściwą wininfikację, aż po proces dojrzewania wina. Podobnie jak wielu innych producentów porto również firma Barros, Almeida & Ca posiada w swojej ofercie wytrawne wina DOC Douro. Powstają one w oparciu o te same szczepy, z których Barros, Almeida & Ca produkuje swoje doskonałe porto. Odpowiedni dobór winogron pochodzących z serca regionu - Cima Corgo oraz Douro Superior w połączeniu ze staranną winifikacją sprawiają, że wina te wyróżniają się wysoką jakością oraz interesującym, wyrazistym smakiem..Czytaj więcej... -
Wina japońskie
Hakutsuru Sake Brewing Co., Ltd., to jeden z największych producentów sake w Japonii. Początki firmy sięgają 1973 roku. Od tamtego czasu, nieprzerwanie przez ponad 260 lat firma „Hakutsuru” doskonaliła sztukę tworzenia sake. Dzięki temu osiągnęła status najlepszego producenta sake w regionie Nada. Region ten jest uznawany za jeden z najlepszych obszarów produkcji sake w Japonii. Znany jest z doskonałej jakości ryżu i wody, a chłodny klimat stwarza idealne warunki do produkcji. Swój sukces firma zawdzięcza również doświadczeniu oraz wiedzy pracowników Tanba Toji, których umiejętność odgrywają kluczową rolę w produkcji doskonałej sake. Słowo „hakutsuru” oznacza białego żurawia, eleganckiego, pełnego wdzięku ptaka. Symbolizuje on długą historię firmy oraz wysoką jakość i doskonały smak Hakutsuru Sake..Czytaj więcej...
- 1